In procesul de divort, fiecare dintre soti poate fi asistat de catre avocat. Legea nu obliga ca sotul sa fie asistat, dar este recomandabil mai ales in situatia in care persoana respectiva nu este familiara cu procedura civila.

Un avocat nu poate asista ambii soti in procesul de divort, atat in cazul in care ei sunt de acord sau in caz de neacord. In schimb, la cererea lor le poate acorda consultanta juridica in privinta pasilor de urmat in proces.

Fiecare dintre soti, poate fi reprezentat in procesul de divort, daca se afla in una din urmatoarele situatii: executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate. Avocatul: va asculta pe sotul care doreste sa divorteze; il va informa pe acesta cu privire la drepturile sale legale; il va informa pe client cu privire la
sansele reale de a obtine ceea ce isi doreste; va strange documentele prezentate de client; va redacta cererea de divort; va asista partea in fata instantei de judecata, sustinand cu mijloace legale drepturile si interesele legitime ale clientului; va formula cereri in numele si in interesul clientului poate legaliza hotararea instantei (hotararea pe care o primiti acasa nu are valoare juridica, avand doar rol de informare).