In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Familiei – art. 37 – 44 C. fam., completat cu Legea 202/2010, iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila – art. 607 – 619 C.p.c. Conform art. 37 din Codul familiei, “ Casatoria se poate desface prin divort”.

Prezenta fizica a partilor in procesul de divort este necesara, ceruta de Art. 614, C. p. c: “In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar“. Partile
nu pot fi reprezentate de avocat in cazul divortului la notar.
Avocatul poate asigura celui care divorteaza siguranta psihica si controlul asupra demersurilor care se efectueaza. Efectuarea demersurilor in mod corect, cunoasterea procedurilor pot aduce simplificari importante privind complexitatea procesului, a demersurilor, a costurilor si, nu in ultimul rand, a timpului de finalizare.